Forum

Moderatorzy: wess122
Autor Odpowiedzi
wess122
nie lis 26 2006, 02:07

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postów: 49
Ślimaki

W dni słoneczne raczej żlimaki się nie pokazują. najlepiej zbierać je w dni dni pochmurne, wilgotne i deszczowe. Średnica muszelki, skorupki musi mieć najlepiej 30 mm. Oczywiżcie żlimaki zbieramy tylko w maju.

wess122-slimaki.jpg


Przygotowujemy pojemnik wentylowany czyli z otworami żeby gagatki miały czym oddychać oczywiżcie z przykryciem np. szklanym w którym umieszczamy żlimaki. Przenosimy pojemnik do jakiegoż zaciemnionego miejsca. Przez okres 3 tygodni zlewamy żlimaczki codziennie kilka razy wodą oraz usuwamy martwe i podejrzane.
W moim przypadku jest to pojemnik po mleku w woreczkach w którym wypaliłem lutownicą kilkanażcie dziur wielkożci długopisu. Jako przykrywka posłużył mi stary kawałek szyby.
Pierwszy etap zawsze przeprowadzam u kolegi Szoszona który mieszka w domku jednorodzinnym. Pojemnik stoi w garażu gdzie kolega codziennie kilka razy zlewa żlimaczki wodą ze szlaufa.
Przez okres 3 tygodni żlimaki się selekcjonują i wypróżniają, zostają wtedy tylko najzdrowsze.

Po tym okresie płuczemy je ostatni raz i zasypujemy solą kuchenną w ilożci około 1 kg. Giną wtedy bidulki wypuszczając duże ilożci żluzu. Po około 15-20 min płuczemy je dokładnie i wrzucamy do dużego garnka gdzie gotujemy 10-15 minut czynnożć tą powtarzamy 3 razy. Nie dodajemy żadnych przypraw, sama woda.
Najlepiej czynnożć gotowania przeprowadzić gdzież w ustronnym miejscu bo troszkę żmierdzi.
Ja gotuję żlimaczki w garażu na kuchence turystycznej ale można też żmiało gotować w warunkach domowych.
Czwarty raz gotujemy żlimaki już z dodatkiem włoszczyzny czyli co mamy zielonego to wrzucamy do garnka. Następnie delikatnie wyjmujemy żlimaki z skorupek i odkrajamy odwłoczek od mięska. Odwłoczki wyrzucamy. Nie bój się napewno się nie pomylisz, widać gołym okiem różnicę !!!
Skorupki gotujemy w wodzie z octem i odstawiamy żeby obeschły.
W makutrze ucieramy kostkę masła, główkę czosnku i zieloną pietruszkę [pęczek] na jednolitą masę, można delikatnie przyprawić masę solą i minimalną ilożcią pieprzu.
Do skorupki wkładamy jedno mięsko i palcem wciskamy naszą masę czosnkową. Skorupki układamy do góry otworami na blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze około 180 stopni. żlimaki można też zamrozić w szczelnym pojemniku.

Zapytasz się czy opłaca się pożwięcić tyle czasu żeby przygotować żlimaki ???
Wież mi że poszukując jakiegoż nowego smaku napewno będziesz zadowolony. A cała procedura tylko pozornie jest skomplikowana.

Ślimaki podaje się jako przystawkę czyli podrażnienie apetytu przed daniem głównym. Pieczywo do żlimaków to tylko bagietka. Nie kupujcie bagietek dmuchanych tylko prawdziwe bagietki drożdżowe. Ślimaki wyjmujemy specjalnym widelczykiem a skorupkę przytrzymujemy specjalnymi szczypcami całe oprzyrządowanie dostępne jest w handlu.

Czynnożć spożywania można oczywiżcie sobie ułatwić używając widelca i palców. Niejednokrotnie przybywając w drogich restauracjach Francuskich obserwowałem ludzi spożywających posiłki i wcale nie przejmowali się widelcami, widelczykami i resztą narzędzi po prostu jedli i tyle.
Wżród moich znajomych smakoszy nie zawsze jest to przystawka z reguły robimy jedną imprezkę żlimaczaną gdzie zajadamy się chwaląc kucharza czyli mnie !


Przepisu tego nauczył mnie znajomy Francuski kucharz który ma knajpkę w miejscowożci Reims niedaleko Paryża.

Przepis brał udział w konkursie knora http://poprostugotuj.onet.pl/konkurs.php ten akurat nie zajął żadnego miejsca bo zapomniałem wrzucić coż knoora  

[ Edytowany czw paź 11 2007, 12:28 ]
Powrót do góry

Ślimaki   winniczki   


Strona WWW
wess122
śro paź 22 2008, 09:32

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postów: 49
Więcej przepisów na Amiro.pl

przepisy kulinarne amiro.pl
Powrót do góry


Strona WWW
Wojciech
śro lut 03 2010, 12:01
Gość
Dlaczego żlimaki zbiera się tylko w maju ?
Powrót do góry


wess122
śro lut 03 2010, 06:50

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postów: 49
Ślimaki mają swój okres ochronny i tylko w maju można je zbierać jak mają żrednicę muszli większą niż 3 centymtry.

Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leżnictwa z dnia 6 stycznia 1995 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt zezwolono na zbiór osobników o żrednicy muszli powyżej 30 mm.
Powrót do góry


Strona WWW
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System


 
e107
Free Google PageRank Display Code - Webspider.pl - Sprzedam, Kupie,  strone www Bloga
Czas generowania: 0.2551 sek., 0.0369 z tego dla zapytań. Zapytań do bazy danych: 35.