Forum

Moderatorzy: wess122
Autor Odpowiedzi
wess122
nie lis 26 2006, 02:07

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postĂłw: 49
?limaki

W dni s?oneczne raczej ?limaki si? nie pokazuj?. najlepiej zbiera? je w dni dni pochmurne, wilgotne i deszczowe. ?rednica muszelki, skorupki musi mie? najlepiej 30 mm. Oczywi?cie ?limaki zbieramy tylko w maju.

wess122-slimaki.jpg


Przygotowujemy pojemnik wentylowany czyli z otworami ?eby gagatki mia?y czym oddycha? oczywi?cie z przykryciem np. szklanym w którym umieszczamy ?limaki. Przenosimy pojemnik do jakiego? zaciemnionego miejsca. Przez okres 3 tygodni zlewamy ?limaczki codziennie kilka razy wod? oraz usuwamy martwe i podejrzane.
W moim przypadku jest to pojemnik po mleku w woreczkach w którym wypali?em lutownic? kilkana?cie dziur wielko?ci d?ugopisu. Jako przykrywka pos?u?y? mi stary kawa?ek szyby.
Pierwszy etap zawsze przeprowadzam u kolegi Szoszona który mieszka w domku jednorodzinnym. Pojemnik stoi w gara?u gdzie kolega codziennie kilka razy zlewa ?limaczki wod? ze szlaufa.
Przez okres 3 tygodni ?limaki si? selekcjonuj? i wypró?niaj?, zostaj? wtedy tylko najzdrowsze.

Po tym okresie p?uczemy je ostatni raz i zasypujemy sol? kuchenn? w ilo?ci oko?o 1 kg. Gin? wtedy bidulki wypuszczaj?c du?e ilo?ci ?luzu. Po oko?o 15-20 min p?uczemy je dok?adnie i wrzucamy do du?ego garnka gdzie gotujemy 10-15 minut czynno?? t? powtarzamy 3 razy. Nie dodajemy ?adnych przypraw, sama woda.
Najlepiej czynno?? gotowania przeprowadzi? gdzie? w ustronnym miejscu bo troszk? ?mierdzi.
Ja gotuj? ?limaczki w gara?u na kuchence turystycznej ale mo?na te? ?mia?o gotowa? w warunkach domowych.
Czwarty raz gotujemy ?limaki ju? z dodatkiem w?oszczyzny czyli co mamy zielonego to wrzucamy do garnka. Nast?pnie delikatnie wyjmujemy ?limaki z skorupek i odkrajamy odw?oczek od mi?ska. Odw?oczki wyrzucamy. Nie bój si? napewno si? nie pomylisz, wida? go?ym okiem ró?nic? !!!
Skorupki gotujemy w wodzie z octem i odstawiamy ?eby obesch?y.
W makutrze ucieramy kostk? mas?a, g?ówk? czosnku i zielon? pietruszk? [p?czek] na jednolit? mas?, mo?na delikatnie przyprawi? mas? sol? i minimaln? ilo?ci? pieprzu.
Do skorupki wk?adamy jedno mi?sko i palcem wciskamy nasz? mas? czosnkow?. Skorupki uk?adamy do góry otworami na blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze oko?o 180 stopni. ?limaki mo?na te? zamrozi? w szczelnym pojemniku.

Zapytasz si? czy op?aca si? po?wi?ci? tyle czasu ?eby przygotowa? ?limaki ???
Wie? mi ?e poszukuj?c jakiego? nowego smaku napewno b?dziesz zadowolony. A ca?a procedura tylko pozornie jest skomplikowana.

?limaki podaje si? jako przystawk? czyli podra?nienie apetytu przed daniem g?ównym. Pieczywo do ?limaków to tylko bagietka. Nie kupujcie bagietek dmuchanych tylko prawdziwe bagietki dro?d?owe. ?limaki wyjmujemy specjalnym widelczykiem a skorupk? przytrzymujemy specjalnymi szczypcami ca?e oprzyrz?dowanie dost?pne jest w handlu.

Czynno?? spo?ywania mo?na oczywi?cie sobie u?atwi? u?ywaj?c widelca i palców. Niejednokrotnie przybywaj?c w drogich restauracjach Francuskich obserwowa?em ludzi spo?ywaj?cych posi?ki i wcale nie przejmowali si? widelcami, widelczykami i reszt? narz?dzi po prostu jedli i tyle.
W?ród moich znajomych smakoszy nie zawsze jest to przystawka z regu?y robimy jedn? imprezk? ?limaczan? gdzie zajadamy si? chwal?c kucharza czyli mnie !


Przepisu tego nauczy? mnie znajomy Francuski kucharz który ma knajpk? w miejscowo?ci Reims niedaleko Pary?a.

Przepis bra? udzia? w konkursie knora http://poprostugotuj.onet.pl/konkurs.phpĂ‚?‚ ten akurat nie zaj?? ?adnego miejsca bo zapomnia?em wrzuci? co? knoora Ă‚?‚ 

[ Edytowany czw paĹş 11 2007, 12:28 ]
PowrĂłt do gĂłry

?limaki   winniczki   


Strona WWW
wess122
śro paź 22 2008, 09:32

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postĂłw: 49
Wi?cej przepisów na Amiro.pl

przepisy kulinarne amiro.pl
PowrĂłt do gĂłry


Strona WWW
Wojciech
śro lut 03 2010, 12:01
Gość
Dlaczego ?limaki zbiera si? tylko w maju ?
PowrĂłt do gĂłry


wess122
śro lut 03 2010, 06:50

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postĂłw: 49
?limaki maj? swój okres ochronny i tylko w maju mo?na je zbiera? jak maj? ?rednic? muszli wi?ksz? ni? 3 centymtry.

Rozporz?dzenie Ministra Ochrony ?rodowiska, Zasobów Naturalnych i Le?nictwa z dnia 6 stycznia 1995 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierz?t zezwolono na zbiór osobników o ?rednicy muszli powy?ej 30 mm.
PowrĂłt do gĂłry


Strona WWW
 

PrzejdĹş do:     PowrĂłt do gĂłry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System


 
e107
Free Google PageRank Display Code - Webspider.pl - Sprzedam, Kupie,  strone www Bloga
Czas generowania: 0.2234 sek., 0.0400 z tego dla zapytań. Zapytań do bazy danych: 36.