Forum

Wess122 ® Homepage ® Poland ® :: Forum :: Forum Kulinarne :: Ciasta itp.
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Ciasto Ptysiowe
Moderatorzy: wess122
Autor Odpowiedzi
wess122
nie lis 26 2006, 02:41

Zarejestrowany #1
Dołączył: sob lut 25 2006, 02:07
Miejscowość: Zielona Góra
postĂłw: 49

12.5 dag m?ki
4 jajka
sól [ szczypta ]
?y?eczka cukru

Do du?ego garnka wla? wod? 1/4 litra [ 2 szklanki ] doda? mas?o i zagotowa?. Zestawi? z ognia doda? przesian? m?k? z sola i cukrem. Uciera? na g?adk? l?ni?c? mas? która powinna odchodzi? od boków garnka.
Do lekko przestudzonej masy dodawa? kolejno jajka i uciera?. Ciasto wyciska? lub nak?ada? na nat?uszczon? blach? i piec oko?o 20-25 min. w mocno nagrzanym piekarniku [ chyba nie musz? przypomina? ?e nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ciasta

Przepis z g?owy. Napewno dobry.
PowrĂłt do gĂłry

Ciasto Ptysiowe   przepisy z Amiro.pl   


Strona WWW
Iga G.
nie cze 15 2008, 03:19
Gość
LUKROWANE LUKIERKI!!! 10, dziesi?? landrynek, cukier puder, szczypiorek. Szczypiorek zagotowa? w wodzie godzine z cukrem pudrem na koniec wrzuci? landrynki w kolorze bia?ym. Efekt zielony MUROWANY!!! SMACZNEGO

[ Edytowany nie cze 15 2008, 07:31 ]
PowrĂłt do gĂłry


Iga G.
sob lis 29 2008, 01:52
Gość
~~Filety z kurczaka zawijane w szynce:p~~ 4 filety z kurczaka,4?y?ki oliwy z oliwek przypr. ~~ rozmaryn,sól,ostra papryka ~8cienkich plastrów w?dzonej szynki z?bek czosnku, 1cebula, 3 selery, 3 marchewki,2ma?e cukinie,1?y?ka koncentratu pomidorowego, 1/2szklanki wytrawnegobia?ego wina, ?y?eczka startej skórki cytryny:p~~ 1. Mi?so op?uka? zimn? wod? i osuszy?. Filety podsma?y? na rozgrzanej oliwie na z?otobr?zowo. Zdj?? z patelni, opruszy? rozmarynem, sol? i papryk?, ka?dy filet zawina? w 2 plastry szynki. 2. Czosnek i cebul? obra? i pokroi? w kostk?. Marchew,seler cukinie oczysci? umy? i pokroi? w s?upki. Koncentrat pomidorowy wymiesza? z bia?ym winem. 3. Zeszkli? cebule na oliwie dodac czosnek i warzywa i podsmazy?. Wla? koncentrat rozprowadzony w winie i doda? sól oraz papryk? do smaku. 4. Mi?so u?o?y? na warzywach i dusi? przez 15 min. pod przykr. na ma?ym ogniu . Wyj?? filety, a do warzyw doda? skórk? z cytryny. Smacznego
PowrĂłt do gĂłry


Iga G.
wto gru 02 2008, 08:47
Gość
ABSOLUT Pears Temptation ~~ 40ml ABSOLUT PEARS, 80ml soku ?urawinowego, 40ml soku gruszkowego Cz?stka gruszki do dekoracji mmm.....

[ Edytowany wto gru 02 2008, 08:49 ]
PowrĂłt do gĂłry


Iga G.
czw gru 18 2008, 03:14
Gość
PIERNIKOWE LUDZIKI:
500g m?ki
szczypta soli
2 ?y?ki mielonego imbiru
1 ?y?eczka przyprawy do pierników
2 ?y?eczki proszku do pieczenia
125g mas?a
120g cukru
90g melasy
1 jajko 60g sztucznego miodu
2 ?y?ki rumu

Piekarnik rozgrza? do 180 stopni. Kilka blach wysmarowa? mas?em.M?k? z proszkiem do pieczenia przesia? do miski i wymiesza?.



Zrobi? w m?ce wg??bienie. Cukier, miód, rum i melas? w?o?y? do garnka i rozpu?ci? na niewielkim ogniu, ci?gle mieszaj?c. Rozpuszczon? mas? wla? do m?ki. Doda? ubite jajko i wyrobi? na g?adkie ciasto. Podsypa? m?k?, ponownie wyrobi?, a nast?pnie rozwa?kowa? na grubo?? 3mm. Odpowiedni? foremk? wyci?? tyle ludzików, ile to mo?liwe. Resztki ciasta zagnie??, rozwa?kowa? i wyci?? nast?pne ludziki.



Piec20 minut. Pozostawi? na kilka minut na blasze do ostygni?cia, a nast?pnie prze?o?y? na a?urow? podstawk?. Ludziki mo?na polukrowa?


Mo?na zrobi? kolorowe cuda Milej zabawy i smacznego


[ Edytowany czw gru 18 2008, 03:18 ]
PowrĂłt do gĂłry


 

PrzejdĹş do:     PowrĂłt do gĂłry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System


 
e107
Free Google PageRank Display Code - Webspider.pl - Sprzedam, Kupie,  strone www Bloga
Czas generowania: 0.2129 sek., 0.0251 z tego dla zapytań. Zapytań do bazy danych: 37.